• De la joaca la business - Mirabela Stoica, 15.04.2014

    "Dumnezeu te ajuta, dar continua sa vaslesti spre mal" este unul dintre citatele care-i plac Cristinei Bîcîilă. Se pare ca acest indemn a ajutat-o sa puna pe picioare proiectul the playground - fun academy. Antreprenoarea si-a dorit sa ofere posibilitatea de relaxare si distractie celor cu program foarte incarcat, care nu ajung sa se ocupe mai mult de latura lor creativa.
    the playground este locul de joaca pentru cei care se iau prea in serios, o platforma de ateliere personalizate, in functie de cererile pe care le primesc, destinate companiilor. Si ca sa fie cat mai usor si mai comod pentru participanti, pentru a-i scuti de timpul pierdut in trafic, echipa the playground vine chiar ea in birourile companiilor sau oriunde este chemata.
    Ideea acestui proiect i-a venit Cristinei Bîcîilă pornind de la o experienta personala. Cand era mica, ea obisnuia sa mearga la Casa Pionierilor unde facea un curs de ceramica. Ii placea foarte tare, era foarte mandra de lucrarile sale, drept pentru care le ducea pe toate acasa. Timpul a trecut si nu s-a mai ocupat de ceramica, dar pasiunea i-a ramas. In 2007, intr-o perioada in care muncea mult, era destul de stresata, nu avea copii, a simtit nevoia sa iasa din rutina zilnica si sa se relaxeze modeland in lut. In perioada respectiva i-a fost foarte greu sa gaseasca un curs, chiar si in afara biroului, nu aparuse multitudinea de variante pe care le avem astazi. A gasit in final o fosta studenta la arte plastice la care se ducea o data pe saptamana la atelier.
    "Desi imi placea foarte tare sa merg la ea si m-a invatat foarte multe lucruri noi, imi era destul de greu ca la ora 18 sau 19, cand plecam de la birou, sa mai merg jumatate de ora pana la ea si, cand terminam cursul, sa mai fac inca o ora pana acasa. Acum s-au schimbat lucrurile pe piata, sunt multe optiuni de ateliere, doar ca este destul de greu sa ajungi dupa program", spune initiatoarea proiectului.

    De la receptia Rompetrol, la statutul de antreprenor
    Cristina a inceput sa lucreze inca din facultate, cu jumatate de norma, la receptie la Rompetrol si apoi la Coca-Cola Romania, unde a lucrat aproape opt ani si unde s-a dezvoltat atat profesional, cat si personal. Companiei Coca-Cola ii datoreaza scoala de PR si experienta in domeniu, ani frumosi cu o echipa extraordinara. Din 2009 s-a lansat in antreprenoriat si a construit brandul Taramul Copilariei sub umbrela caruia sunt dezvoltate un magazin de jucarii: www.taramulcopilariei.ro si un concept inedit pe piata din Romania, acela de carti personalizate unicat, handmade. In paralel a continuat si activitatea in comunicare ca freelancer. the playground - fun academy este un proiect pe care l-a lansat in septembrie anul trecut. Tinand cont de scopul acestui frumos proiect – obtinerea relaxarii, am fost curioasa sa vad cum sta Cristina cu work-life balance-ul: "Aceasta este partea frumoasa a antreprenoriatului, tu dispui de timpul tau si tine de tine modul in care te organizezi".

    Familia, cel mai puternic atu
    Intr-o reusita, desi doar cel care a initiat proiectul este laudat, in spatele lui sunt de foarte multe ori oameni care au contribuit voluntar sau involuntar la acel succes. In acest caz, cel mai mare rol asupra antreprenoarei l-au avut parintii, care au educat-o in spiritul ardelenesc si au ajutat ca, prin copilaria frumoasa pe care a avut-o, sa fie o persoana optimista si creativa. Ei i-au format o baza de valori pe care apoi a construit ea. "Stiu ca suna a cliseu, dar adevarul este ca familia mea este cel mai puternic atu al meu, sunt o norocoasa. In fiecare etapa a vietii mele am avut oameni de la care am invatat: incepand de la familie, prieteni, pana la profesori, colegi, sefi. Pe plan profesional le datorez foarte multe Valentinei Baicuianu, Imolei Zoltan, echipei de la Coca-Cola".

    Academia de distractie
    the playground este o academie de distractie. Scopul este sa ofere posibilitatea oamenilor sa se relaxeze, sa-si regaseasca talentele, sa fie spontani. the playground ajuta la cresterea increderii de sine a angajatilor unei companii, la starea de bine, creativitate si, nu in ultimul rand, la imaginea lor (sanatate, aspect, stil personal, comunicare). In cartea sa, "Happiness and economic performance" (1997), Andrew J. Oswald a demonstrat ca exista o stransa legatura intre starea de bine a angajatilor, starea lor de fericire si succesul unei companii pe termen lung, iar gandirea pozitiva influenteaza in bine sanatatea fizica si emotionala a oamenilor (International Positive Psychology Association).
    Atelierele sunt foarte variate, de multe ori Cristinei ii vine ideea unui atelier pornind de la brief-ul pe care il primeste de la companii. "Ei ne spun ce vor sa comunice, iar noi venim cu mai multe propuneri".
    Iata cateva exemple de ateliere a caror descriere se poate gasi si pe www.funacademy.ro: play with colors - cursuri de pictura, de fotografie (street photography, studio photography, war photography), aranjamente florale, play and fun - ateliere de pictura pe sticla, pe lemn, pe ceramica, pe textile, colaje, tehnica servetelului, sugar art, pictura cu cafea, ateliere de cocktail-uri, ateliere de preparare a cafelei, ateliere de gatit, ateliere de improvizatie, play your image - cursuri de nutritie (cu medici specialisti), atelier de stil si moda - ce trebuie sa avem in garderoba etc. (sustinute de stilisti cunoscuti in lumea modei, diferite pentru barbati si femei), ingrijirea tenului si machiaj si play in Japanese – ateliere de kirigami sau origami, curs de manga, ceremonia ceaiului.

    Timpul liber folosit intr-un mod util si placut
    Atelierele the playground – fun academy se adreseaza corporatiilor. Insa, pentru ca joaca e treaba serioasa, oferta ii are in vedere si pe cei care aleg sa-si petreaca timpul liber ca sa-si dezvolte abilitati si competente, sa se dezvolte personal si profesional. Pentru ei a fost pregatit modulul play with ideas - cursuri de dezvoltare personala, cursuri de comunicare, de scriere creativa, media training si dictie, cursuri de parenting (cu doctori psihologi). In plus, sunt organizate tot felul de ateliere cu specific de Craciun, de Paste, 1 iunie. De exemplu, pentru Paste este pregatit un atelier de incondeiere a oualor, decoratiuni de Paste, icoane pe sticla, oua si decoratiuni din martipan, alimentatia corecta de sarbatori. Acum ne gandim deja la 1 iunie.

    Articol aparut in revista Cariere.