• Atelier de Ceremonia ceaiului

    Despre curs:
    Instituita in viata monastica in secolul al 12-lea de catre Maestrul Zen Eisai, cel care a adus planta de ceai Camellia Sinensis din China si a instituit Rinzai Zen in Japonia, Ceremonia Ceaiului sau "Chanoyu" a intrat in lumea conducatorilor japonezi, a shogunilor, in secolul al 15-lea, iar apoi s-a raspandit rapid in societatea japoneza.
    Ceaiul pulbere Matcha era folosit pentru efectele sale medicinale si pentru mentinerea starii tonice necesare meditatiei Zen.
    Sen no Rikyu a perfectionat Ceremonia Ceaiului in secolul al 16-lea, a inlocuit extravaganta cu simplitatea si a adus-o la expresia estetica de astazi. Prin procedurile sale de simplitate, armonie si concentrare linistita, persoana care face ceaiul si persoana care bea ceaiul incearca sa ajunga la conceptul de prezenta continua, de "acum si aici". Aceasta idee este posibila prin urmarirea idealului Zen de iluminare. Chanoyu - "apa fierbinte pentru ceai" este intersectia fericita a mai multor arte, printre care arhitectura, ceramica, lacuirea, arta lucrarii metalului, caligrafia si aranjamentul florilor.
    Ceremonia Ceaiului are scopul de a prepara si de a servi un bol de ceai cu inima deschisa. Dialogurile sunt minime, pentru a permite starea meditativa. Respiratia este lenta, din abdomen, folosind tehnici zazen. Ceremonia Ceaiului are patru principii: armonie, respect, puritate si liniste. Desi anumite miscari sunt standard, frumusetea vine din caracterul sezonier, din mesajul transmis, din importanta oaspetelui, din momentul din zi ales pentru ceremonie. Studiul acestor detalii si perfectionarea dureaza o viata intreaga.

    Demonstratie de 60 de minute, grup de 20 - 25 persoane

    Cursul este sustinut de Şcoala japoneză Sakura.